Metis eshte Hena me e afert me Jupiterin

Distanca: 128,000 km nga Jupiter
Diametri: 40 km
Masa: 9.56e16 kg

Metis dhe Adrastea shtrihen brenda rrethit kryesor te Jupiterit. Ata mund te jene formuar nga burimi i materialit te perberjes se rrethit.

Satelitet e vogla brenda unazave te nje planeti jane quajtur ndonjehere "mooms".

Adrastea eshte sateliti i dyte i njohur i Jupiterit

Distanca: 129,000 km nga Jupiter
Diametri: 20 km
Masa: 1.91e16 kg

Adrastea u zbulua nga nga studenti i diplomuar Jewitt David (duke punuar nen Danielson) ne 1979 (Voyager 1).
Metis and Adrastea rrotullohen brenda rrezes sinkrone.

Adrastea eshte nje nga Henat me te vogla ne Sistemin Diellor

Amalthea eshte sateliti i 3-te qe rrotullohet rreth Jupiterit

Distanca: 181,300 km nga Jupiter
Diametri: 189 km (270 x 166 x 150)
Masa: 3.5e18 kg


Zbuluar nga Barnard 9 shtator 1892 duke perdorur 36 inch (91 cm) refractor ne Observator. Amalthea ishte hena e fundit per t'u zbuluar nga vezhgimi i drejtperdrejte (ne krahasim me fotografine).

Amalthea dhe Himalia jane henat e 5-te dhe e 6-te per madhesi, ato jane me nje madhesi , por vetem 1 / 15 -ta e madhesise se Hena Europa.
Ashtu si shumica e henave te Jupiterit , Amalthea rrotullohet rreth boshtit te saj te gjate .
Amalthea eshte objekt red-kuq ne Sistemin Diellor. Ngjyra e kuqe eshte me sa duket per shkak te squfurit me origjine nga Io.

Ne fillim, u mendua qe madhesia e saj dhe forma e parregullt duhet te nenkuptoje se Amalthea eshte mjaft e forte, (trup i ngurte). Por matjet qe jane bere ne mase gjate rrotullimit te fundit te Anijes Galileos, tregojne ndryshe. Si pas infove Amalthea eshte vetem nje rreth me uje dhe qe nuk ka gjasa te jete i perbere nga akulli. Gjithashtu mendohet te kete hapesira boshe ne trupin e saj.
Ashtu si Io, Amalthea rrezaton ngrohjen me shume se sa merr nga Dielli (ndoshta per shkak te rrymave elektrike te shkaktuara nga fusha magnetike e Jupiterit).
Thebe eshte sateliti i 4-ert i njohur qe rrotullohet rreth Jupiterit

Distanca: 222,000 km nga Jupiter
Diametri: 100 km
Masa: 7.77e17 kg

Thebe u zbulua nga Synnott ne 1979 (Anija Voyager 1).
Imazhi me siper tregon qe Thebe ka 3 ose 4 kretore.Elton Balla
Oxford Angli 2010