Hena Ganymede

Ganymede eshte Hena ose sateliti i 7-te, qe rrotullohet rreth Jupiterit dhe me i madhi nga te gjitha Henat tjera

Distanca: 1,070,000 km nga Jupiter
Diametri: 5262 km
Masa: 1.48e23 kg

Ganymede u zbulua nga Galileo dhe Marius ne 1610.


Ganymede eshte Hena/sateliti me i madh ne sistemin Diellor. Ajo eshte me e madhe ne diameter se Merkuri, por vetem sa gjysma ne peshe . Ganymede eshte shume me i madh se Plutoni

Para se Anija Galileo te exploronte Ganymede , u mendua se Ganymede dhe Callisto ishin te perbere nga nje baze prej shkembi te rrethuar nga nje pjese e madhe e ujit ose e akullit . Indikacione paraprake nga te dhenat e Galileos te sugjerojne, qe Callisto ka nje perberje uniforme ,ndersa Ganymede ka nje strukture me tre shtresa: 1 nje shtrese te vogel hekuri i shkrire. 2: berthame te perbere nga squfuri dhe rrethuar nga nje shtrese silikate shkembore te shkrire. 3 nje pjese akulli ne siperfaqe. Ne fakt, Ganymede mund te jete i ngjashem me Io me nje shtrese te jashtme me akull.

Siperfaqja e Ganymede eshte e perziere afersisht me dy lloje te terrenit: 1 Terreni me krater shume te vjeter me rrajone te erreta , 2 kratere te rinj po qe jane shume te lashte . Ne kete drejtim, Ganymede mund te jete me i ngjashem me Token se sa me Venusin apo Marsin (edhe pse nuk ka prova te aktiviteteve te fundit tektonike).

Ka deshmi, qe eshte gjetur nje shtrese e holle e atmosferes me perberje oskigjeni ne Ganymede , por kjo nuk do te thote qe ka evidenca per eksistencen e jetes atje.
Terrenet me kurriz qe jane ne Ganymede jane pare dhe ne Enceladus, Miranda dhe Ariel.
Rrajonet e erreta jane te ngjashme me ato te Callisto

Llojet e kratereve jane pare ne te dyja pjeset e terrenit. Dendesia e kratereve kane nje moshe prej rreth 3 deri ne 3.5 miliard vjet si krateret e Henes se Tokes. Shumica e kratereve jane teper te lashte dhe jane shume te erret , kurse ato te rinjte jane shume me te dukshem se sa ata te vjeterit.
Fluturimi i pare i Anijes Galileo ne Ganymede deshmoi se , Ganymede ka nje fushe magnetosfere teper te forte te lidhur me mahnetosferen e madhe brenda Jupiterit .


Elton Balla
Angli Oxford 2010