Hena/Sateliti Prometheus

Prometheus eshte sateliti i 3-te i njohur i Saturnit.

Distanca: 139,350 km nga Saturn
Diametri: 91 km
Masa: 2.7e17 kg


Zbuluar nga S. Collins dhe te tjeret ne 1980 nga fotot e Voyager

Prometheus eshte satelit i brendeshem i unazes F
Prometheus ka disa te cara dhe shenja kretoresh , por kjo duket te kete ndodhur nga krijimi i sateliteve Pandora, Janus dhe Epimetheus.

Nga densiteti relativisht i larte, duket se Prometeu, Pandora, Janus dhe Epimetheus jane organe shume te akullt. (Shenim, megjithate, ka shume pasiguri ne keto vlera.)

Ne 1995/6 u pa qe Prometheus u gjet rreth 20 grad larg nga vendi, qe duhet te ishte , te dhena keto te mara nga Voyager ne 1981. Ky fenomen mund te shpjegohet nga gabimet e bera te (observatoreve teleskopet) dhe njerezit te cilet i kane perdorur.
Eshte e mundur, qe Prometheus ka ndryshuar vend per shkake te egsistences ne unazen F , ose mund te kete ndodhur prej egzistences se nje hene te vogel, te cilen shqeteson orbiten e Prometheus.


Hena/Sateliti Pandora

Pandora eshte Sateliti i katert i njohur i Saturnit

Distanca: 141,700 km nga Saturn
Diametri: 84 km (114 x 84 x 62)
Masa: 2.2e17 kg


Zbuluar nga Collins dhe te tjeret ne 1980 nga fotot e Voyager
Pandora eshte satelit i jashtem i unazes F
Krateret e formuar ne kete objekt nga ndikimet duket te jete te mbuluar nga mbeturinat, nje proces qe ndoshta ndodh shpejt ne nje kuptim gjeologjik.Elton Balla
Angli Oxford 2010