Hena Sateliti - Galatea

Zbuluar: nga Stephen P Synnott dhe skuadra e tije nga anija Voyager 2.
Data e zbulimit: Korrik 1989.
Diametri - Madhesia: 180 km.
Masa: 2.12 ± 0.08 ×10/18 kg.
Volumi: 2.8×10/6 km³.
Rrezja Ekuatoriale ne km: 79 km.
Rrezja Ekuatoriale ne mase: (Toka = 1) 1.2386e-02.
Distanca: 62,000 km nga Neptuni.
Periudha Orbitale: 0.428745 dite.
Shpejtesia orbitale: 10,52 km/s.
Sjellja e cuditshme e syrit: 0.0001.
Prirja orbitale: 0.05 grade.
Terreni Vizual Gjeometrik: 0,06.
Magnituda: 22.3.

Galatea e njohur gjithashtu si Neptun VI, eshte sateliti i 4`te me i afert dhe i brendshem tek Neptuni. Ajo eshte emeruar pas Galatea, nje nga nifat e detit te legjendes greke.

Galatea e kompleton orbiten e saje ne 10 ore e 18 minuta. Ajo ka nje diameter prej rreth 180 km, dhe qendron rreth 37,200 km larg nga Neptuni, por distanca me e madhe mesatarisht eshte rreth 62,000 km. Galatea rrotullohet ne te njejtin drejtim si Neptuni, dhe mbetet ne afersi te aeroplanit ekuatorial te Neptunit.

Galatea u zbulua ne fund te Korrikut 1989 nga imazhet e hetuara, te mara nga anija Voyager 2, dhe ju dha nje emerim i perkohshem S/1989 N 4. Zbulimi u njoftua me 2 Gusht te vitit 1989, ne Qarkoren astronomike NJAB Nr 4867, por teksti i bisedimeve te 10 imazheve te mara mbi 5 dite i dhane nje date zbulimit diku para 28 Korrikut. Emri ju dha me 16 shtator 1991.

Galatea eshte ne forme te crregullt dhe ndoshta nuk eshte modifikuar nga proceset e brendshme gjeologjike, pas formimit te saj. Nga qe Galatea eshte nen rrezen sinkrone te Neptunit, orbita e saj eshte e ngadalte per shkak te ngadalesimin jonormal dhe te ndikimin nga atmosfera te Neptunit. Galatea duket te jete nje hene me rrol bariu per unazat e Adams, jasht orbites se saje. Rrezoancat me Galatean ne raportin 42:43 jane konsideruar si mekanizmi i mundshem per kufizimin e vecante te harqeve qe egzistojne te kjo unaze.Elton Balla
Angli Oxford 2011