Hena/Sateliti Epimetheus

Epimetheus eshte sateliti i 5-te i njohur i Saturnit.

Distanca: 151,422 km nga Saturn
Diametri: 115 km (144 x 108 x 98)
Masa: 5.6e17 kg


Epimetheus eshte exploruar si fillim nga Walker ne 1966.
Por situata u corjentua per shkake te Janus, qe ndodhet ne te njejten orbite . Keshtu Walker shperndau zbulimin e Epimetheus me Fountain dhe Larson, te cilet treguan qe ishin dy satelite te cilet mernin pjese ne kete cikel.
Situata eshte sqaruar ne 1980 nga Voyager 1.

Epimetheus dhe Janus jane ne orbitim te njejte.
Ka disa kratere te medha rreth 30 km ne diameter , si dhe te dy kreshtat e medha.
Krateret e gjera tregojne qe Epimetheus eshte objekt i vjeter.[/B]

Hena/Sateliti Janus


Janusi eshte sateliti i 6-te i njohur i Saturnit.

Distanca: 151,472 km nga Saturn
Diametri: 178 km (196 x 192 x 150)
Masa: 2.01e18 kg


Janus u Zbulua nga francezi Dollfus Audouin ne 1966.

Dollfus eshte kredituar me zbulimin e Janus, por kjo nuk eshte me te vertete e caktuar nese objekti, qe ai pa ishte Janus ose Epimetheus. (Walker e zbuloi ne menyre te pavarur, por telegrami i tij mberriti disa ore pas Dollfus). Larson dhe Fountain percaktuan ne 1978 qe jane dy hena rreth 151.000 km nga Saturni. Kjo u konfirmua ne 1980 nga Voyager 1.

Janus dhe Epimetheus jane "Orbitues te njejte". Rrezet e syrit te Janus dhe Epimetheus ndryshojne vetem 50 km, me pak se diametri. Te dy henat krijojne nje fenomen orbitimi rreth njera tjetres, e cila percakton krahun e ulet te njeres dhe krahun e ngritur orbital ne henen tjeter , dhe keshtu anasjelltas me rradhe ne nje variacion ulje ngritje dhe shkembime pozicionesh. Shkembimi behet nje here ne kater vjet.

Tek Janus jane pare disa kratere rreth 30 km ne diameter, dhe kjo tregon qe siperfaqja e Janus eshte me e vjeter se sa siperfaqja e Prometheus , dhe me e re se sa ajo e Pandores.


Elton Balla
Oxford Angli 2010