Hena eshte i vetmi satelit qe rretullohet rreth Tokes
Distanca Nga Toka: 384,400 km nga Toka
Diametri: 3476 km
Masa: 7.35e22 kg
Largesia rretullimit: 363,104 km (0.002 4 AU)
Gjysem Aksi: 384,399 km (0.002 57 AU)
Sjellje e pakontrolluar: 0.054 9
Koha e rretullimit: 27.321 582 d (27 d 7 h 43.1 min)
Peridhua: 29.530 588 d (29 d 12 h 44.0 min)
Shpejtesia e rretullimit: 1.022 km/s

E quajtur Luna nga Romaket, Selene dhe Artemis nga Greket , dhe shume emra te ndryshem sipas kulturave te popujve te ndryshem.


Disa mekanizma jane propozuar pėr formimin e Henes rreth 30–50 million vjet pas orgjines te Sistemit Diellor,
duke pasur nje vecori dhe sjell ne baze ngadalesimin e Tokes dhe ciklin me kryesor, i cili eshte graviteti. Hena arrin te mbaje shtratin e oqeaneve tona ne menyre perfekte duke perdorur gravitetin e saj.Hipotezat qe reflektojne sot shkencen jane se Sistemi Toke-Hene eshte formuar nga perplasja me Token e nje (te themi Meteori ose pjes Shkembi ) i cili ishte , me madhesine e planetit Mars , dhe pjeset e mbetura pas perplasjes se ketij objekti me Token, arriten te formojne Henen.

Perplasje gjigande mendohet te kene ndodhur ne formimin e Sistemit Diellor. Sipas simulimeve kompjuterike del ne teori qe Hena eshte krijuar nga keto perplasje pra dhe jo si nje rrjedhoje e mbetjeve ne formimin e Sistemit Diellor. Nje energji e pa imagjinueshme eshte formuar pas perplasjes se Tokes dhe nje pjese te Meteorit duke bere qe nje pjese e Tokes te kthehet ne llave te lengshme , dhe duke dale jashte Tokes prej fuqise se perplasjes, sjell ne jete Henen e cila si dhe vete Toka jane te formuara prej perplasjeve dhe llaves se lengshme duke ardhur dhe duke u bere te ngurta . Hena eshte objekti i dyte ne qiell qe shkelqen pas Diellit . Koha nepermjet Henave te njepasnjeshme eshte 29.5 Dite (709 ore), pak e ndryshme nga periudha e rrotullimit ndaj Yjeve per shkak se Toka leviz ne nje distance te konsiderueshme me orbiten e saje rreth Diellit .

Per shkak te madhesise dhe perberjes Hena nga njehere eshte klasifikuar si nje planet tokesor se bashku me Marsin, Token, Venusin dhe Merkurin. Hena ne fillim u vizitua nga Ruset me anijen e tyre Luna 2 ne 1959. Hena eshte i vetmi trup (Planetor) i vizituar nga njerezit. Ulja e pare ne Hene u be ne vitin 20 Korrik 1969. Ne veren e vitit 1994 Henes iu be nje harte dhe nje explorim me i zgjeruar nga Sateliti Clementine, dhe serish ne vitin 1999 nga Sateliti Lunar Prospector Forca gravitacionale mes te Tokes dhe Henes shkakton disa efekte interesante. Efekti me i qarte eshte Batica ne oqeanet tona.

Terheqja e gravitetit eshte me e forte ne anen e aferme midis Tokes ne Henes dhe me e dobet ne anen e kundert. Nga kendveshtrimi yne ne siperfaqen e Tokes shohim dy burime te vogla, nje ne drejtimin e Henes dhe nje ne krahun e kundert. Efekti i Henes eshte shume me i forte ne Oqeanet se sa ne koren e ngurte te Tokes, dhe shkaku qe Toka rrotullohet shume me shpejt se sa Hena rrotullohet rreth Tokes ben qe Hena te rrotullohet nje here ne dite rreth Tokes duke krijuar baticen 2 here ne 1 rrotullim te saj rreth Tokes. Baticat jane me te theksuara ne brigjet e Oqeaneve dhe Deteve tona duke na dhene mundesi ti kuptojme ne momentin e batices.

Kjo do te thote se forca ne mes te Tokes dhe Henes nuk eshte pikerisht pergjate vijes ne mes te qendrave te tyre te formuara ne nje menyre rrotulluese ne Toke dhe nje force pershpejtimini ne Hene.Kjo shkakton nje nje trasformim te engjergjise ne rrotullimin rreth tyre duke ngadalesuar rrotullimin e Tokes ne 1.5 Miliseconda per Shekull dhe rrit orbiten e Henes me Token ne 3.5 centimetra ne vit. Menyra e e Gravitetit dhe vendodhjes se Henes eshte pergjegjes per rrotullimin e saj rreth Tokes,dmth Hena eshte e bllokuar ne fazen e rrotullimit dhe ben qe Hena te nxjerre te njejten pjese ballore te sajen kur del perballe me Token.
Si ngadalesimi i Tokes qe eshte shkaktuar nga Hena ,ne te kaluaren ka qene Toka qe ka ngadalesuar Henen gjithashtu , po efektet kane qene shume here me te forta .E njejta gje ndodh me te gjithe satelitet ne Sistemin Diellor , rrotullimi i Tokes do jete me i ngadalte ne periudhen ne vazhdim , ashtu sic ndodh me Pluto dhe Charon. Ne Hene nuk ka asnje pjese qe rri gjithmon nate , pra Hena totalisht ndricohet nga rrezet e Diellit ne 100% te trupit saj. Kjo gje nuk dihej me pare , dhe atehere Sateliti Rus Luna3 arriti te zbuloje dhe t'i jape drite shkencetareve per sa i perket Henes dhe pjeseve te saj te cilat mendoheshin qe nuk i rreflektonte Dielli. Te gjitha pjeset e Henes marrin rrezatim diellor. Pervec disave Gropave te cilat jane shkaktuar nga perplasjet e asteroideve, pra ato jane vetem disa pjese shume te vogla te Henes, te cilen Djelli nuk mund te kete kontakt direkt, te cilet jane te vendosura ne polet e Henes.
Hena nuk ka Atmosfere, por disa evidenca nga sateliti Clementine tregojne qe Hena ka uje te ngrire ne forme akulli ne gropat e krijuara nga perplasjet e asteroideve qe ndodhen ne Polin e Jugut . Nje informacion i ri nga Sateliti Lunar perceptor ka dale, qe shtresa akulli ka dhe ne Polin e Veriut ne Hene.

Korja e Henes eshte mesatarisht 68 km e trashe duke filluar nga 0 tek e ashtuquajtura (Mare crisium - Kriza Detare) 107 km ne ne veri te krateri i quajtur Korolev. Poshte kores eshte shtresa brendeshme dhe thelbi prej rreth 360 km dhe 2% i mases se Henes . Per fat te keq Hena nuk ka te njejtin aktivitet gjeologjik sic ka Toka , pra Thelbi i Henes eshte i shuar dhe nuk ka asnje lloj aktiviteti brenda saj, gjithashtu thelbi i Henes eshte 2 km larg nga vendi qe duhet te ishte , dhe i afrohet me shume pjeses ballore me Token.
Ne Hene ka dy lloj terrenesh , terrenet shume te vjetra ose krateret e vjeter dhe relativisht te qete , dhe gjithashtu ato te rinjte sic eshte Maria .Maria e cila permban rreth 16% te siperfaqes se Henes eshte krijuar nga nje perplasje e vashdueshme e asteroideve ne Hene , duke vijuar me permbytjet e llaves ne kete te fundit. Pjesa e siperfaqes eshte e perbere nga (regolith) Pluhur dhe perberje shkembore, te cilet jane krijuar nga perplasjet e meteoreve dhe asteroideve. Shumica e kratereve ne anen e aferme jane emeruar pėr figura te famshme ne historine e shkences si Tycho, Copernicus, dhe Ptolemaeus. Karakteristikat tregojn qe jane disa kratere shume te famshem per shkencetaret, sic jane Apollo, Gagarin dhe Korolev te zbuluar nga sateliti rus Lunar 3. Pervec karakteristikave ne anen e aferme , Hena ka dhe disa kratere te medhenj ne Polin e Jugut ne pamjen e larget me diameter 2250 km dhe 12 km e thelle , e cila mendohet te jete perplasja me e madhe ne Sistemin Diellor per sa i perket madhesise.


Nje total prej 382 kg te mostrave te dheut u kthye ne Toke nga ana e programeve te Henes. Keto arriten te na japin idete rreth explorimit te Henes dhe misteret e saj . Edhe sot, me shume se 30 vjet pas uljes ne Hene, shkencetaret ende studiojne keto mostra dheu te ēmuar. Te gjitha keto kampione dheu dhe guresh te mbledhur ne Hene jane rreth 3 miliard vjet te vjeter , dhe japin evidencen per moshen e Sistemit Diellor . Shkembinjte dhe guret ne Toke nuk arrijne ta perbejne nje gje te tille per te bindur shkencetaret per moshen e Sistemit Diellor.
Pas studimeve te mostrave te mbledhura nga misionet e apollove ne Hene , akoma nuk ka nje evidence te sakte per origjinen dhe krijimin e Henes , duke lene dritare hapur per shkencetaret te perdorin 3 nga teorite te cilat jane , Toka dhe Hena, qe u krijuan nga Nebula Diellore duke shkeputur Henen Nga Toka dhe formimi i kesaj te fundit duke u kapur nga graviteti i Tokes. Asnje nga keto teori nuk eshte shume e sakte, por nga kampionet e shkembinjve dhe dheut te mbledhur ne siperfaqen e Henes, rezulton qe Toka eshte perplasur me nje objekt shume te madh, i cili ka pasur madhesine e planetit Mars dhe Hena u formua nga materialet e mbetura dhe te dala jashte orbites se Tokes ne momentin e perplasjes. Ka dhe shume teori tjera por kjo teori qe sapo tham, eshte e pranuar nga te gjithe shkencetaret. Hena nuk ka Fushe magnetike Globale-Pergjithshme, por disa nga shkembinjte magnetike ne siperfaqen e Henes tregojne qe Hena dikur ka patur sistem Magnetik Global-Te Pergjithshem.

Elton Balla
Oxford Angli 2010