Hėna/Sateliti Tethys

Tethys eshte sateliti i 9-te i njohur i Saturnit

Distanca: 294,660 km nga Saturn
Diametri: 1060 km
Masa: 6.22e20 kg


U zbulua nga Anija/Sateliti Cassini ne 1684

Densiteti i ulet i Tethys tregon se eshte pothuajse teresisht i perbere nga akull uji, te ngjashme me Dione dhe Rhea.

Hemisfera perendimore eshte e dominuar nga nje krater i madh, i quajtur Odiseu, i cili eshte 400 km ne diameter gati 2/5 e vete Tethys. Nje perplasje e tille nuk arriti te thyeje Tethys plotesisht , dhe kjo tregon qe ne ate kohe Tethys[/b] ka qene i lengshem dhe jo shume i forte. Krateri tani eshte mjaft i sheshte (ose me sakte, ai perputhet ne forme sferike tek Tethys), si krateret ne Callisto, gjithashtu krateret pa male dhe maja te larta zakonisht te para dhe ne Hene dhe Merkur.

Tipari i dyte i madh, qe shihet ne Tethys eshte nje lugine e madhe e quajtur Ithaca Chasma, 100 km e gjere dhe 3 deri ne 5 km thelle qe shkon 2000 km ose 3/4 e rruges rreth e qark Tethys.
Tethys nuk ka qene gjithmone i ngrire. Ne disa pika ne te kaluaren e saj ajo ishte ndoshta e lengshme. Pasi ngriu siperfaqja ka krijuar nje lloj volumi dhe eshte care per te krijuar kraterin Ithaca Chasma.
Hena/Sateliti Telesto

Telesto eshte sateliti i 10-te i njohur i Saturnit

Distanca: 294,660 km nga Saturn
Diametri: 29 km (34 x 28 x 36)
Masa : e pa njohur

Zbuluar nga Smith, Reitsema, Larson dhe Fountain ne 1980 nga vezhgimet ne Toke
.
Hena/Sateliti Calypso

Calypso eshte sateliti i 11-te i njohur i Saturnit.

Distanca: 294,660 km from Saturn
Diametri: 26 km (34 x 22 x 22)
Masa: e pa njohur


Zbuluar nga Pasku, Seidelmann, Baum dhe Currie ne 1980 nga vezhgimet ne Toke me kamera prototip te destinuara per HST
Calypso dhe Telesto jane midis henave me te vogla ne Sistemin Diellor.


Elton Balla
Angli Oxford 2010