Hėna/Sateliti Dione


[Dione eshte sateliti i 12-te i njohur i Saturnit.

Distanca: 377,400 km nga Saturn
Diametri: 1120 km
Masa: 1.05e21 kg

Zbuluar nga Cassini ne 1684


Dione eshte nje prej henave me me densitet te Saturnit (perveē Titan, te cilit densiteti eshte i rritur me shtypje gravitacionale). Ajo eshte e perbere kryesisht nga akull uji, por duhet te kete nje pjese te konsiderueshme te materialit te dendur si shkemb-gure silikat.
Edhe pse disi me e vogla, Dione eshte ndryshe , dhe shume e ngjashme me Rhea. Ata te dy kane kompozime te ngjashme, karakteristika te terrenit te ndryshem. Dione dhe Rhea kane nje hemisfere zvarritese.

Ne hemisferen zvarritese ka nje rrjet me vija te shndritshme mbi nje sfond te erret dhe disa kratereve te dukshem.
Hemisfera kryesore eshte teper e dendur me kratere dhe e ndritshme . Keto karakteristika jane te para dhe ne Callisto , Hene, dhe Merkur

Kjo u interpretua menjehere pas formimit te saj Dione ishte aktive. Disa procese (vullkani dhe ,akulli) rishfaqen shume modele me vija ne siperfaqen e tere. Me vone, pas aktivitetit te brendshem la nje seri shume te paket intensive dhe ndikuese . Kjo ishte e perqendruar ne hemisferen kryesore.

Dhe siē ndodh shpesh ne shkence dhe ne kenaqesine e te gjitheve, perfshire te dhenat e reja tregojne se hipoteza e meparshme ishte e gabuar. Imazhe me rezolucion te larte nga Cassini tregojne qarte se prurjet nuk jane te flukseve te akullit por me teper te nje thyerje tektonike komplekse.Hena/Sateliti Helene

Helene eshte sateliti i 13-te i njohur i Saturnit

Distanca: 377,400 km nga Saturn
Diametri: 33 km (36 x 32 x 30)
Masa: e pa njohur

Zbuluar nga Laques dhe Lecacheux ne 1980 nga vezhgimet ne Toke
.


Elton Balla
Angli Oxford 2010