Hėna/Sateliti Rhea


Rhea eshte sateliti i 14-te i njohur i Saturnit dhe e 2- ta me e madhja.

Distanca: 527,040 km nga Saturni
Diametri: 1530 km
Masa: 2.49e21 kg

Zbuluar nga Cassini ne 1672


Edhe pse disi me e madhe, Rhea eshte shume e ngjashme me Dione. Ata te dyja kane kompozime te ngjashme, karakteristika dhe terren te vecante.
Rhea eshte e perbere kryesisht nga akull uji me shkemb me me pak se 1/3 e mases saj.

Ne hemisferen zvarritese ka nje rrjet me vija te ndritshme mbi nje sfond te erret dhe disa kratereve te dukshem.
Hemisfera kryesore eshte teper e dendur me kratere dhe e shndritshme . Keto karakteristika jane te para dhe ne Callisto , Hene, dhe Merkuri.

Historia e Rhea's eshte shume e ngjashme me te Dione-se.


Elton Balla
Angli Oxford 2010