Hėna/Sateliti Phoebe


Phoebe eshte satelit i jashtem i njohur i Saturnit. Phoebe eshte pothuajse 4 here larg nga Saturni se sa fqinji i saj me i afert Iapetus.

Distanca: 12,952,000 km nga Saturni
Diametri: 220 km
Masa: 4.0e18 kg


Zbuluar nga Pickering ne 1898

Me 11 qershor 2004 Cassini kaloi prane Phoebe ne rrugen e saj ne sistemin e Saturnit, duke na dhene pamje tjera , vec atyre qe dha sateliti Voyager

Shumica e henave te Saturnit jane me terren te shndritshem, por Phoebe eshte shume e ulet (0,05), dhe e erret .

Te gjitha te henat te Saturnit me perjashtim te Phoebe dhe Iapetus rrotullohen shume afer ekuatorit te Saturnit. Orbita e Phoebe eshte e prirur pothuajse 175 ° (poli i veriut eshte ne drejtim te kundert te Saturnit).

Cuditerisht terreni ne Phoebe tregon, qe mund te jete komete e kapur nga rripi i kometave i quajtur Kupier Belt. Te dhenat nga Cassinine 2004 perforcojne kete ide me zbulimin e[B] CO2 bllokuar brenda shkembinjve te saj. Kjo perjashton idene e pare se ajo mund te kete qene nje asteroid i kapur. Duket se Phoebe eshte kimikisht i ngjashem me Plutonin dhe Triton. Kjo eshte ndoshta shume e ngjashme me perberjen kimike te sistemit te jashtem Diellor.

Phoebe eshte gjithashtu e pazakonte, nga qe nuk rrotullohet ashtu sic bejne te gjitha henat e tjera te Saturnit, perveē Hyperion


Elton Balla
Angli Oxford 2010