Faqja 1 deri nė 5 nga 5

Tema: Lista e 50 shkencetareve me te famshem ne bote.

 1. #1
  Junior Member genc's Avatar
  Dita e Regjistrimit
  Mar 2012
  Postime
  26

  Default Lista e 50 shkencetareve me te famshem ne bote.


  Lista e shkencetareve
  Ketu permenden 50 shkencetaret me te famshem.

  Albert Einstein
  Eshte ne majen e shkencetareve persa i perket fames se tij. Dha shpjegime per 3 teorite me te rendesishme te uiniversit dhe ne 1905 shpalosi teorine e relativitetit.

  Sir Isaac Newton
  "Philosophiae naturalis principia mathematica" e quajtur "Principia" eshte libri me i famshem shkencor i publikuar ndonjehere ne histori. Sir Isaac Newton e shkruajti kete me 1687.

  Galileo Galilei
  Ishte i pari qe dha prova se toka rretullohet rreth diellit. Ky postulat ishte ne kontrast me mendimin e pergjithshem te asaj kohe.

  Charles Darwin
  "Mbi origjinen e specieve dhe seleksionimin natyror" eshte libri i famshem i Darvinit i publikuar ne 1859.

  Johannes Kepler
  Kepler permblodhi te dhenat e Marsit nga ky propozoi "3 Ligjet e Levizjes Planetare".

  Louis Pasteur
  Disa nga punet e tij jane:
  ndarja e molekulave te imazhit te pasqyruar dhe efekti i polarizimit te drites
  identifikimi i paraziteve qe vrisnin krimbat e mendafshit

  James Maxwell
  Eshte i njohur per "Treatise on Electricity and Magnetism" publikuar me 1873. Maxwell zhvilloi ne menyre te pavarur "Teoria Kinetike e Gazeve Maxwell-Boltzmann".

  Edwin Hubble
  "Ligji i Hubble" pohoi se galaktikat largohen nga njera tjetra me nje shpejtesi te percaktuar nga distanca qe i largon ato. Ai i klasifikoi galaktikat nga distanca, forma, ndricimi dhe permbajtja.

  Emil Fisher
  Disa nga punet e tij jane:
  Sintetizimi i glukozes, fruktozes, mannose duke u nisur nga gliceroli.
  Percaktimi i strukturave per 16 stereoisomere te aldohexoses me glukoze si elementi me i rendesishem

  Paul Dirac
  Mori cmimin Nobel ne 1933 per punen e anti thermijave. The "Ekuacioni Dirac" ishte nje version i ekuacionit te Schrodinger.

  Arkimedi
  Arritjet me te medha te tij jane "Principi i Arkimedit ne hidrostatike", leva e Arkimedit dhe lidhja ndermjet siperfaqes dhe vellimit te nje sfere dhe cilindri rrethor.

  Marie Curie
  Fitoi cmimin Nobel me 1903 ne fizike dhe cmimin Nobel me 1911 ne Kimi.

  Thomas Alva Edison
  Ndertoi laboratorin e pare kerkimor industrial ne bote dhe ishte mbajtesi i rekordit boteror te 1093 patentave.

  Max Planck
  Ai paraqiti teorine e kuanteve dhe ju dha cmimi Nobel ne fizike me 1918.

  Nikola Tesla
  Ne 1882, ai formuloi principin e fushes magnetike te rrotullueshme dhe shpiku transmetimin e rrymes alternative ne distanca te medha, sistem qe u vu ne pune 6 vjet me vone.

  Aristoteli
  Punet e tije perfshijne Fizike, Metafizike, Politike, Poeteke, Etika Nicomachean dhe De Anima.

  Leonardo da Vinci
  Ai projektoi ura, makineri lufte, ndertesa, kanale dhe fortesa.

  Benjamin Franklin
  Ai eshte Amerikani me i famshem i perfolur i shekullit te 18'te pas George Washington.

  Niels Bohr
  Ne 1922, fitoi cmimin Nobel ne fizike. Ai zhvilloi "Teoria e Bohr'it per berthamen atomike te modelit te lengshem dhe atomit".

  Nicholas Copernicus
  Ai formuloi teorine se dielli eshte ne qender dhe planetet rrotullohen rreth tij. Toka rretullohet rreth boshtit te saj nje here ne dite dhe alternime te vogla te ndryshimit te ketij aksi shkaktojne ndodhjen e ekuinokseve.

  Rene Descartes
  Ai shkruajti "Meditationes de prima philosophia, in quibus Dei existentia, & animae a corpore distinctio, demonstratur" me 1641.

  Wilhelm Conrad Rontgen
  Ne 1901, fitoi cmimin Nobel ne fizike pas zbulimit te rrezeve-X.

  Carl Sagan
  Ai ishte promovues i Kerkimit per Inteligjencen Jashte Tokesore dhe ishte pionier i exobiologji'se.

  Jane Goodall
  Eshte nje studiues i famshem boteror i shimpazeve.

  Jonas Salk
  Zhvilloi nje vaksine per poliomelitin me 1952.

  Alexander Graham Bell
  Ai eshte shpikesi i telefonit dhe i detektorit te metaleve.

  Chandrasekhara Venkata Raman
  Ai zhvilloi spektrin Raman i cili jep informacion per strukturen e metaleve

  Ernest Rutherford
  Zhvilloi teorine atomike ne 1911 dhe klasifikimin e formave te rrezatimit.

  Joseph John Thomson
  Fitoi cmimin Nobel ne fizike me 1907 dhe zhvilloi spektrografin e mases.

  William Ramsay
  Ai zbuloi ne menyre te pavaur Heliumin and dhe bashkepunoi ne zbulimin e Argon-it, Krypton-it and Xenon-it.

  Alfred Nobel
  Ai percaktoi nje fond per cmimin e Nobel ne fushen e kimise, fizikes, letersise, paqes dhe mjeksise.

  William Thompson
  Derivoi ligjin e dyte te termodinamikes dhe propozoi shkallen e temperatures Kalvin.

  James Prescott Joule
  Percaktoi raportin e prodhimit te nxehtesise nga rryma elektrike duke perdorur ligjin e Joule.

  Julius Robert von Mayer
  Perkrah James Joule, zbuloi ligjin e pare te termodinamikes.

  Henry Bessemer
  Shpiku nje procedure ekonomike te djegjes se papastertive te celikut.

  Robert Bunsen
  Zhvilloi spektroskopin dhe zbuloi Cesium-in and Rubidium-in.

  Thomas Graham
  Zhvilloi ndarjen e kristaleve ne elektrolit, proces i quajtur "dialize".

  Michael Faraday
  Pohoi ligjin e elektrolizes me 1833.

  Johann Wolfgang Dobereiner
  Percaktoi lidhjen ndermjet lementeve dhe mases atomike te tyre.

  Amedeo Avagadro
  Nxori perfundimin se gazet me vellim te njejte, ne kushte te njejta temperature dhe preioni kane te njejtin numer molekulash.

  William Henry
  Ligji i Henrit pohon se sasia e gazit qe absorbon uji rritet me ritje e presionit te gazit.

  John Dalton
  Zhvilloi teorine atomike.

  Alessandro Volta
  Shpiku baterine te perbere nga dy pole te metaleve te ndryshme.

  Antoine Lavoisier
  Ai dalloi dhe emeroi oksigjenin nga ky u hodh poshte teoria e zbrazetise.

  Charles Augustin de Coulomb
  Zbuloi ligjin e forces ndermjet dy trupave te ngarkuar.

  Henry Cavendish
  Zbuloi hidrogjenin dhe acidin nitrik.

  Thomas Newcomen
  Shpiku motorrin me avull.

  Robert Boyle
  Ai propozoi ligjin Bojl-it..

  Blaise Pascal
  Sisitemi SI i presionit ka marre emrin e tij.

 2. #2
  UniverseScience Isaac Newton's Avatar
  Dita e Regjistrimit
  Aug 2012
  Vendodhja
  USA
  Postime
  14

  Default

  Keni harruar pa shkruar per Dimitri Mendelejev i cili ndertoi Tabelen Periodike te Elementeve.

 3. #3
  Junior Member genc's Avatar
  Dita e Regjistrimit
  Mar 2012
  Postime
  26

  Default

  Quote Postimi origjinal ėshtė bėrė nga genc Shiko Postimin
  Lista e shkencetareve
  Ketu permenden 50 shkencetaret me te famshem.

  Albert Einstein
  Eshte ne majen e shkencetareve persa i perket fames se tij. Dha shpjegime per 3 teorite me te rendesishme te uiniversit dhe ne 1905 shpalosi teorine e relativitetit.

  Sir Isaac Newton
  "Philosophiae naturalis principia mathematica" e quajtur "Principia" eshte libri me i famshem shkencor i publikuar ndonjehere ne histori. Sir Isaac Newton e shkruajti kete me 1687.

  Galileo Galilei
  Ishte i pari qe dha prova se toka rretullohet rreth diellit. Ky postulat ishte ne kontrast me mendimin e pergjithshem te asaj kohe.

  Charles Darwin
  "Mbi origjinen e specieve dhe seleksionimin natyror" eshte libri i famshem i Darvinit i publikuar ne 1859.

  Johannes Kepler
  Kepler permblodhi te dhenat e Marsit nga ky propozoi "3 Ligjet e Levizjes Planetare".

  Louis Pasteur
  Disa nga punet e tij jane:
  ndarja e molekulave te imazhit te pasqyruar dhe efekti i polarizimit te drites
  identifikimi i paraziteve qe vrisnin krimbat e mendafshit

  James Maxwell
  Eshte i njohur per "Treatise on Electricity and Magnetism" publikuar me 1873. Maxwell zhvilloi ne menyre te pavarur "Teoria Kinetike e Gazeve Maxwell-Boltzmann".

  Edwin Hubble
  "Ligji i Hubble" pohoi se galaktikat largohen nga njera tjetra me nje shpejtesi te percaktuar nga distanca qe i largon ato. Ai i klasifikoi galaktikat nga distanca, forma, ndricimi dhe permbajtja.

  Emil Fisher
  Disa nga punet e tij jane:
  Sintetizimi i glukozes, fruktozes, mannose duke u nisur nga gliceroli.
  Percaktimi i strukturave per 16 stereoisomere te aldohexoses me glukoze si elementi me i rendesishem

  Paul Dirac
  Mori cmimin Nobel ne 1933 per punen e anti thermijave. The "Ekuacioni Dirac" ishte nje version i ekuacionit te Schrodinger.

  Arkimedi
  Arritjet me te medha te tij jane "Principi i Arkimedit ne hidrostatike", leva e Arkimedit dhe lidhja ndermjet siperfaqes dhe vellimit te nje sfere dhe cilindri rrethor.

  Marie Curie
  Fitoi cmimin Nobel me 1903 ne fizike dhe cmimin Nobel me 1911 ne Kimi.

  Thomas Alva Edison
  Ndertoi laboratorin e pare kerkimor industrial ne bote dhe ishte mbajtesi i rekordit boteror te 1093 patentave.

  Max Planck
  Ai paraqiti teorine e kuanteve dhe ju dha cmimi Nobel ne fizike me 1918.

  Nikola Tesla
  Ne 1882, ai formuloi principin e fushes magnetike te rrotullueshme dhe shpiku transmetimin e rrymes alternative ne distanca te medha, sistem qe u vu ne pune 6 vjet me vone.

  Aristoteli
  Punet e tije perfshijne Fizike, Metafizike, Politike, Poeteke, Etika Nicomachean dhe De Anima.

  Leonardo da Vinci
  Ai projektoi ura, makineri lufte, ndertesa, kanale dhe fortesa.

  Benjamin Franklin
  Ai eshte Amerikani me i famshem i perfolur i shekullit te 18'te pas George Washington.

  Niels Bohr
  Ne 1922, fitoi cmimin Nobel ne fizike. Ai zhvilloi "Teoria e Bohr'it per berthamen atomike te modelit te lengshem dhe atomit".

  Nicholas Copernicus
  Ai formuloi teorine se dielli eshte ne qender dhe planetet rrotullohen rreth tij. Toka rretullohet rreth boshtit te saj nje here ne dite dhe alternime te vogla te ndryshimit te ketij aksi shkaktojne ndodhjen e ekuinokseve.

  Rene Descartes
  Ai shkruajti "Meditationes de prima philosophia, in quibus Dei existentia, & animae a corpore distinctio, demonstratur" me 1641.

  Wilhelm Conrad Rontgen
  Ne 1901, fitoi cmimin Nobel ne fizike pas zbulimit te rrezeve-X.

  Carl Sagan
  Ai ishte promovues i Kerkimit per Inteligjencen Jashte Tokesore dhe ishte pionier i exobiologji'se.

  Jane Goodall
  Eshte nje studiues i famshem boteror i shimpazeve.

  Jonas Salk
  Zhvilloi nje vaksine per poliomelitin me 1952.

  Alexander Graham Bell
  Ai eshte shpikesi i telefonit dhe i detektorit te metaleve.

  Chandrasekhara Venkata Raman
  Ai zhvilloi spektrin Raman i cili jep informacion per strukturen e metaleve

  Ernest Rutherford
  Zhvilloi teorine atomike ne 1911 dhe klasifikimin e formave te rrezatimit.

  Joseph John Thomson
  Fitoi cmimin Nobel ne fizike me 1907 dhe zhvilloi spektrografin e mases.

  William Ramsay
  Ai zbuloi ne menyre te pavaur Heliumin and dhe bashkepunoi ne zbulimin e Argon-it, Krypton-it and Xenon-it.

  Alfred Nobel
  Ai percaktoi nje fond per cmimin e Nobel ne fushen e kimise, fizikes, letersise, paqes dhe mjeksise.

  William Thompson
  Derivoi ligjin e dyte te termodinamikes dhe propozoi shkallen e temperatures Kalvin.

  James Prescott Joule
  Percaktoi raportin e prodhimit te nxehtesise nga rryma elektrike duke perdorur ligjin e Joule.

  Julius Robert von Mayer
  Perkrah James Joule, zbuloi ligjin e pare te termodinamikes.

  Henry Bessemer
  Shpiku nje procedure ekonomike te djegjes se papastertive te celikut.

  Robert Bunsen
  Zhvilloi spektroskopin dhe zbuloi Cesium-in and Rubidium-in.

  Thomas Graham
  Zhvilloi ndarjen e kristaleve ne elektrolit, proces i quajtur "dialize".

  Michael Faraday
  Pohoi ligjin e elektrolizes me 1833.

  Johann Wolfgang Dobereiner
  Percaktoi lidhjen ndermjet lementeve dhe mases atomike te tyre.

  Amedeo Avagadro
  Nxori perfundimin se gazet me vellim te njejte, ne kushte te njejta temperature dhe preioni kane te njejtin numer molekulash.

  William Henry
  Ligji i Henrit pohon se sasia e gazit qe absorbon uji rritet me ritje e presionit te gazit.

  John Dalton
  Zhvilloi teorine atomike.

  Alessandro Volta
  Shpiku baterine te perbere nga dy pole te metaleve te ndryshme.

  Antoine Lavoisier
  Ai dalloi dhe emeroi oksigjenin nga ky u hodh poshte teoria e zbrazetise.

  Charles Augustin de Coulomb
  Zbuloi ligjin e forces ndermjet dy trupave te ngarkuar.

  Henry Cavendish
  Zbuloi hidrogjenin dhe acidin nitrik.

  Thomas Newcomen
  Shpiku motorrin me avull.

  Robert Boyle
  Ai propozoi ligjin Bojl-it..

  Blaise Pascal
  Sisitemi SI i presionit ka marre emrin e tij.
  Dimitri Mendelejev
  ka ndertuar tabelen periodike te elementeve

 4. #4

  Default

  Cudi, ne liste nuk ka asnje shkenctare e nga gadishulli arabik. Per afro 5 shekuj Europa ka qene ne gjume letargjik e gjithe shkenca eshte zhvilluar ne lindje ( per hir te vertetes )

 5. #5

  Default Ja disa prej shkenctareve nga "Gadishulli Arabik" !

  Ne univerzitetet e njohura arabe te Kordoves,Seviles,dhe Toledos vinin studentet nga vende te ndryshme te Evropes.Ne Toledo,ishte biblioteka me e madhe ne Evrope,ndersa ne vitin 1130 eshte themeluar instituti i perkthimeve.Nen protektoratin e kryepeshkopit Rejmond eshte nisur me perkthime prej gj.arabe ne ate latine.Keto punime kane vazhduar ne shekullin 12,13 dhe 14.
  Ne keto qendra te diturise jane shkolluar dijetare te medhenje te asaj kohe:Gerbert de Aurillac,Papa Silvestar ll,Adelard von Bath,Leonard de Pisa(rifilluesi i matematikes ne okcident),Alberti i Madhe,Roger Bacon,Michael Scot,Danile Morlej,Alphonse X,Toma Akvinski,Herman Gjermani,Duns Scot,Wilhelm de Ocam dhe Arnold Villeneuve.Vete Gerhard Kremonski ka perkthyer 71 vepra prej gj.arabe ne ate latine.Ne kete menyre evropianet kane perjetuar rilindjen e cila ka patur ndikim me shekuj mbi ta.
  Medicina arabe ka pasur nje rendesi te madhe ne perendim.Ne disa univerzitete evropiane,veprat arabe jane shfrytezuar si baze e mesimit ne medicine deri ne shek.e XVlll.Ndersa deri ne shek-Xl medicina perendimore nuk ka ekzistuar fare.Mbasi eshte fituar njohuria mbi arritjet ne fushen e medicines nga spanja islamike,keto arritjet jane vendosur ne univerzitete evropiane,dhe medicina si shkence eshte etabluar ne perendim.Shkenctaret e pare dhe profesoret e univerziteteve te posaformuara ishin ne te vertet nxenesit e atehershem te shkenctareve arab.
  Per te lehtesuar studimet ne medicin,mbreti francez Henri lll,ka themeluar ne kolegjin Royal te Parisit institutin per mesimin e gj.arabe.Salerno,si qendra e diturise medicinale ne Itali ishte i organizuar kryesisht sipas shkollave arabe.

  Rhazesi(ar Raziu):

  Ishte njeri prej teorikeve me te medhenje te medicines.Ka shkruar mbi 220 punime shkencore prej te cilave disa ishin enciklopedi te verteta.Veprat e tija jane perkthyer ne gj.latine dhe jane studijuar deri ne shek. e XVll.Ai ka shkruar perhere te pare mbi:"fruthin dhe ulceren e lekures".Historiani i medicines May Neuburgeri thote:Ky punim cdokund quhet si nje punim me gjenial ne fushen e medicines."Raziu ishte themeluesi i hemoterapise".Karl Sud-hofi e verteton qe ar-Raziu eshte nje nder me te medhenjte ne Bote(ne fushen e medicines).

  Ibn Sina(lat.Avicena)

  Ibn Sina ishte mjeku me i shquar ne mesjete, te cilin e quanin"i pari i mjekeve".Ai ishte gjeniu me nje dituri te jashtezakonshme enciklopedike.Vepra e tij kryesore ishte"Al Kanuni"(lat.Canon Medicinae)i cili eshte studijuar ne Evrope ne periudhen 600 vjecare.Duke i falenderuar atij sot kemi pershkrimin e sakte te irisit,,lekures se syrit,mekanizmit te pershtatjes te syve,si dhe te pozites te muskujve ne mbrendine e syrit.Ai ishte aktiv edhe ne gjeologji.Per shkak te pershkrimit te Maleve,Garrison e quan ate:"Baba i gjeologjise".

  Ebu Kasimi(lat.abulcasis)

  Nga ez zahra afer kordoves ishte kirurgu me i madhe arab,vepra e te cilit ka ndikuar ne themelimin e kesaj shkence ne Evrope.Pa dyshim se mjeket arab ishin me te fuqishem se sa koleget e tyre Evropiane.Ebu Kasimi ishte kirurgu i pare i cili ka pershkruar ndaljen e arteries dhe i cili ka vendosur menyren "catgut shav".
  Mjeket e syve kane kontribuar shume ne fushen e oftalmologjise.Ne vepren e tij te njohur"optika"veper e cila ishte pikenisje e studimeve te Rogger Baconit dhe Kepplerit,Ibn el haithami detajisht e pershkruan syrin dhe menyren e formimit te figurave ne tru.,te cilet lindin me shikim.
  Nje prej arritjeve me te mira te medicines arabe ishte edhe organizimi i psikiatrise.Historiani Neuburger shkruanuhet posacerisht te permendet se te semuret psiqik ne vendet Islame u mjekoheshin me vemendje te madhe, ndersa ne Evrope te semurit psiqik u trajtoheshin sikurse kriminelat.Psikiatria e pare eshte themeluar ne vitin 765 ne Bagdad,qe do te thote,700 vjete me heret se sa institucioni i pare ne Evrope i cili u hape ne vitin 1410 ne Valence(Spanje).
  Arabet ishin te paret ne Matematike.Sipas Carra de Vaux,zero ishte e njohur tek arabet me se paku 250 vjete para Evropianeve.Matematicienti me i njohur arab ishte Muhammed el kavarizmi.Ai ka patur ndikim te madhe mbi shkenctaret Evropiane.Kur jane perkthyer veprat e tija mbi matematiken dhe algjebren(prej fjales arabe al-gjebr),ne gj.latine,ata kane pasur ndikim te madhe jo vetem ne keto shkenca por ishin edhe si baze per arritjet e pakufijshme ne astronomi.
  Fizicienti gjenial Al Biruni ka vertetuar peshen specifike te elementeve.gjilperen ne kompas e kane zbuluar shkenctaret arab,ndersa perdorimin e saj praktik e kane persosur detaret arab,te cilet kane prezentuar Evropianeve.Astronomet arab poashtu kane bere shume hapa te rendesishme ne kete fushe.Do te permendim fjalet e Nallinit,i cili thote mbi Al Battaniun.Al Battaniu ka zbuluar me precizitet te pabesueshem "pjerresine ekliptike","gjatesin e vitit tropik","gjatesine e stineve te vitit","rrotullimin e diellit",henes dhe planeteve.Ai ka deklasuar mesimet e ptolomeut mbi poziten e diellit dhe ka zbuluar periudhen kohore dhe eklipsin e diellit.

Informacioni i Temės

Users Browsing this Thread

Aktualisht kemi 1 vizitorė duke shikuar kėtė temė. (0 Anėtarė dhe 1 vizitorė)

Regullat e Postimit

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •