Hena Sateliti - Naiad

Zbuluar: nga Anija Voyager 2.
Data e zbulimit: 1989.
Diametri - Madhesia: 58 km.
Volumi: 1.5×10/5 km³.
Masa: 1.9×10/17 kg.
Rrezja Ekuatoriale ne km: 29 km.
Rrezja Ekuatoriale ne mase: (Toka = 1) 4.5469e-03.
Distanca: 48.000 km nga Neptuni.
Periudha orbitale: 0,294396 dite.
Shpejtesia orbitale: mesatarisht 11,86 km/s.
Sjellja e cuditshme e syrit: 0,0003.
Prirja orbitale: 4,74 grade.
Terreni Vizual Gjeometrik: 0,06.
Magnituda: 24.7.


Naiada, e njohur gjithashtu si Neptuni III, eshte sateliti me i thelle tek Neptuni. Emri ju vendos si pas legjendes greke (Najada).

Naiad e kompleton orbiten e saje ne 7 ore e 6 minuta. Ajo ka nje diameter prej rreth 180 kilometra, dhe qendron rreth 23,200 km larg nga Neptuni, por distanca me e madhe mesatarisht eshte rreth 48,000 km. Naiad rrotullohet ne te njejtin drejtim si Neptuni, dhe mbetet ne afersi te aeroplanit ekuatorial te Neptunit.

Najada u zbulua diku nga mesi i Shtatorit te 1989 nga imazhet e hetuara, te mara nga anija Voyager 2. Kjo ishte hena e fundit per e zbuluar gjate fluturimit dhe u caktua si S/1989 N 6. Zbulimi u njoftua me 29 shtator te vitit 1989, ne Qarkoren astronomike NJAB Nr 4867, por teksti i bisedimeve te 25 imazheve te mara mbi 11 dite i dhane nje date zbulimit diku para 18 Shtatorit. Emri ju dha me 16 shtator 1991. Naiad - Najade eshte ne forme te crregullt dhe ndoshta nuk eshte modifikuar nga proceset e brendshme gjeologjike, pas formimit te saj.

Orbita e Naiad - Najades eshte rreth 23.500 km mbi rene e siperme te Neptunit. Nga qe kjo eshte nen rrezen sinkrone te Neptunit, orbita e saj eshte e ngadalte per shkak te ngadalesimin jonormale dhe te ndikimin nga atmosfera te Neptunit. Qe nga fluturimi i anijes Voyager 2, sistemi i Neptunit eshte studiuar gjeresisht nga Toka ne baze te observatoreve dhe teleskopit ne hapesire Hubble. Ne 2002-03 teleskopi ''Keck'' verejti sistemin duke perdorur optiken adaptive dhe i vezhgoi lehte te kater henat e medha te brendshme, te Neptunit. Hubble ka aftesine per te zbuluar te gjithe satelitet e njohur, megjithate, najada nuk eshte gjetur. Dyshohet se kjo eshte per shkak te gabimeve te konsiderueshme ne te dhenat e najades.

Elton Balla
Angli Oxford 2010