Hena Sateliti - Larissa

Zbuluar: nga William B Hubbard, Harold J Reitsema, Larry A Lebofsky, dhe David J Tholen.
Data e zbulimit: 24 May 1981.
Diametri - Madhesia: 190 km.
Masa: 4.2×10/18 kg.
Volumi: 3.5×10/6 km³.
Rrezja Ekuatoriale ne km: 104x89 km.
Rrezja Ekuatoriale ne mase: (Toka = 1) 1.6306e-02.
Distanca: 73.600 km nga Neptuni.
Periudha Orbitale: 0,554654 dite.
Shpejtesia orbitale: 9,65 km/s.
Sjellja e cuditshme e syrit: 0,0014.
Prirja orbitale: 0.20 grade.
Terreni Vizual Gjeometrik: 0,06.
Magnituda: 22.0.


Larissa e njohur gjithashtu si Neptuni VII, eshte sateliti i 5`te me i afert dhe i brendshem tek Neptuni. Ajo eshte emeruar pas Larisa, nje e dashur e Poseidonit (Neptuni) dhe Nimfa eponymous e qytetit ne Thesali.

Larissa e kompleton orbiten e saje ne 13 ore e 18 minuta. Ajo ka nje diameter prej rreth 190 km, dhe qendron rreth 48,800 km larg nga Neptuni, por distanca me e madhe mesatarisht eshte rreth 73.600 km. Larissa rrotullohet ne te njejtin drejtim si Neptuni, dhe mbetet ne afersi te aeroplanit ekuatorial te Neptunit.

Larissa u zbulua se pari nga Harold J Reitsema, William B Hubbard, Larry A Lebofsky dhe David J Tholen, bazuar ne terrenin e vrojtimeve te rastesishme me 24 maj 1981, dhe i dhane nje emerim te perkohshem S/1989 N 1 duke e njoftuar zyrtarisht me 29 maj 1981. Kur hena u gjet, u konfirmua te jete objekti i vetem ne orbiten e saj gjat fluturimit te anijes Voyager 2 ne vitin 1989, pas se ciles mori caktimin shtese S/1989 N 2 ne 2 gusht 1989. Njoftimi nga Stephen P Synnott tregoi per 10 imazhet e mara mbi 5 dite, te cilat dhane nje date te rimekembjes diku para 28 korrikut. Emri ju dha me 16 shtator 1991.

Larissa, sateliti i katert me i madh i Neptunit eshte e parregullt dhe josferike ne forme. Ajo eshte e mbushur me krater ne siperfaqe dhe nuk ka ndonje shenje te proceseve te brendshme gjeologjike, pas formimit te saj. Eshte e mundur qe edhe Larissa ashtu si satelitet e tjere eshte formuar nga nje grumbull rrenojash te cilat kane dale nga fragmentet e sateliteve orgjinal te Neptunit, te cilat u thyen nga influenca prezente e henes Triton menjehere pas kapjes ne nje orbite shume te cuditshme.

Elton Balla
Angli oxford 2010