Hena/Sateliti Triton


Tritoni eshte sateliti i 7-te i njohur dhe me i madhi i sateliteve te Neptunit.

Distanca: 354.760 km nga Neptuni
Diametri: 2700 km
Massa: 2.14e22 kg


Zbuluar: nga William Lassell.
Data e zbulimit: 10, Tetor 1846.
Diametri - Madhesia: 2700 km.
Masa: 2.14e22 kg.
Masa: (Toka = 1) 3.5810e-03.
Volumi: 10 384 000 000 km3.
Densiteti Mesatar: 2.07 GM/cm^ 3.
Rrezja Ekuatoriale ne km: 1,350 km.
Rrezja Ekuatoriale ne mase: (Toka = 1) 2.1167e-01.
Distanca: 354.760 km nga Neptuni.
Periudha Rrotulluese: 5 dite, 21 ore, 2 minuta, 53 sekonda.
Periudha Orbitale: 5.877 dite.
Shpejtesia orbitale: 1.455 km/s.
Sjellja e cuditshme e syrit: 0.0000.
Prirja orbitale: 157.35 grade.
Terreni Vizual Gjeometrik: 0.76.
Temperatura: -235.15 ° grade celcius.
Magnituda: 13.47.
Perberja: Nitrogjen dhe Metan.


Zbuluar nga Lassell ne 1846 vetem disa jave pas zbulimit te vete Neptunit.


Tritoni eshte vizituar nga vetem nje anije kozmike, Voyager 2 me 25 Gusht 1989. Pothuajse gjithshka qe ne dime per te vjen nga ky takim.

Tritoni nuk mund te jete formuar nga Nebula e lashte Diellore , ai duhet te jete formuar diku tjeter (ndoshta ne Belt Kuiper = Rripi kometave), dhe me vone eshte kapur nga Neptuni.

Per shkak te orbites te reaksionar, bashkeveprimet jonormale midis Neptunit dhe Triton kryejne uljen e orbites se tij. Ne te ardhmen ai do te shperbehet (ndoshta duke formuar nje unaze) ose mund te rrezohet tek vete Neptuni.

Boshti i rrotullimit te Tritonit eshte edhe i pazakonte, me shtyrje 157 grade ne lidhje me aksin e Neptunit (i cili eshte 30 grade nga ana e prirur. Gjate kohes orbitimit nga Voyager 2, poli i jugut i Tritonit ishte perballe Diellit.

Densiteti i Tritonit eshte pak me i madh se ajo e henave te Saturnit (p.sh. Rhea).
Voyager 2 gjeti se Tritoni ka nje atmosfere, megjithese shume te holle (rreth 0,01 millibar), e perbere kryesisht nga nitrogjen/azot me nje sasi te vogel te metanit. Nje mjegull e dendur e holle shtrihet 5 deri 10 km.

Temperatura ne siperfaqe te Tritonit eshte -239 G/C nen zero. Kjo eshte pjeserisht per shkak te terrenit te tij te larte. Ne kete, variance temperaturash, perberjet e azotit, metanit dhe dioksidit te karbonit jane te gjitha te ngrira te ngurta.

Siperfaqja eshte relativisht e re me disa kratere. Pothuajse te gjithe hemisfera jugore eshte e mbuluar me nje kapak akulli.
Shikoni imazhin rreth ketij informacioni


Me interesante (dhe fare e papritur) e kesaj bote jashtezakonisht interesante jane Vullkanet e akullit. Materiali shperthyes eshte ndoshta azoti i lengshem, pluhuri, ose komponimet e metanit nen siperfaqe. Nje nga imazhet e Voyager tregon nje perde aktuale ne rritje 8 km mbi siperfaqen e zgjeruar, 140 km ne drejtimin e eres.
Shikoni imazhin rreth ketij informacioni


Triton, Io dhe Venus jane organet e vetem ne Sistemin Diellor, perveē Tokes qe jane te njohur per te aktivitete vullkanike. eshte gjithashtu interesante te permendet se proceset e ndryshme vullkanike ndodhin edhe ne sistemin e jashtem Diellor. Shperthimet ne Toke, Venus dhe Mars jane te materialit shkembor dhe jane te shtyre nga ngrohjet e brendshme. Shperthimet ne Io jane ndoshta komponimet e squfurit ose sulfurit. Shperthimet e Tritonit jane te komponimeve si azoti apo metani drejtuar nga ngrohja sezonale e Diellit.
Elton Balla
Angli Oxford 2010