Hena/Sateliti Charon
Charon eshte sateliti me i madh i Plutonit
Distanca: 19.640 km nga Plutoni
Diametri: 1206 km
Pesha: 1.52e21 kg


(Edhe pse i quajtur zyrtarisht per figura mitologjike, zbuluesi i Charon i vuri kete emer objektit ne nder te gruas se tij, Charlene.

Charon u zbulua ne 1978 nga Jim Christy. Para kesaj, ishte menduar se Plutoni eshte shume me i madh.

Charon eshte e pazakonte ne ate qe eshte hene e madhe ne lidhje me planetin e saj. Disa preferojne te mendojne per Pluto / Charon si nje planet i dyfishte dhe jo si nje planet dhe nje hene.

Rrezja e Charon nuk eshte e njohur mire. Vlera e JPL 586 ka nje kufi gabimi prej +/-13, me shume se 2%.

Perberja e Charon eshte e panjohur, por dendesia e saj e ulet (rreth 2 gm/cm3) tregon se ajo mund te jete e ngjashme me henat e akullta te Saturnit si (prsh Rhea). Siperfaqja e saj duket te jete e mbuluar me akull uji. Interesant eshte fakti qe Charon eshte krejt e ndryshme nga Plutoni.

Ndryshe nga Plutoni, Charon nuk ka karakteristika te medha te terrenit.
Eshte propozuar qe Charon u formua nga nje ndikim gjigant, te ngjashem me ate qe u formua Hena e Tokes.


Elton Balla
Angli Oxford 2010