Energjia e erret eshte nga misteret me temedha ne univers, sot per sot. Kjo, sepse besohet te jete rreth e rrotull nesh dhe shpjegon disa anomali qe nuk pershtaten me ligjet e gravitetit. Sipas ligjit te gravitetit, objekte te medha ne mase, si galaktikat, duhet te terhiqeshin nga njera-tjetra, dhe terheqja e tyre gravitacionale duhet te terhiqte objekte te tjera. Kjo nuk po ndodh, perkundrazi, galaktikat po largohen gjithnje e me shpejt nga njera-tjetra. Kjo ndodh sepse universi po zgjerohet me ritme shume te shpejta. Per pergjigje ndaj keti fenomeni, shkencetaret zhvilluan teorine e energjise se erret c’ka eshte krejt e kunderta e gravitetit (pra shtyn objektet larg njera-tjetres, efekti i kundert). Llogaritjet matematikore, tregojne se nese kjo energji ekziston, ben qe 74% e universit tone te peshoje pertej gravitetit, dhe jo eshte arsyeja pse universi po terhiqet dhe zgjerohet pertej. Megjithate, ne nuk kemi ende prova perfundimtare per kete, ndaj mbetet ende nje mister.

Click image for larger version. 

Name:	10.jpg 
Views:	122 
Size:	37.3 KB 
ID:	314