Asteroidi Gaspra 951

951 Gaspra Rrotullohet rreth Diellit afer buzes brendshme te Brezit Asteroideve midis Marsit dhe Jupiterit.

Distanca: 330.000.000 km mesatarisht nga Dielli
Diametri: 18x11x9 km


Gaspra u emerua nga zbuluesi Neujmin per mjetin ne gadishullin e Krimese.

Ashtu si Ida 243, Gaspra eshte nje asteroid i Tipit-S, qe besohet te jete i perbere nga nje perzierje e mineraleve shkembore dhe metalike.

Gaspra ishte pare ne 29 tetor 1991 nga anijea Galileo ne rrugen e tije per te Jupiteri. Galileo me vone vizitoi Ida 243 Mathilda 253 dhe Eros 433.Elton Balla
Angli Oxford 2010