Asteroidi Ida 243


Ida 243 eshte nje asteroid, qe rrotullohet rreth Diellit midis Marsit dhe Jupiterit.

Distanca: 428.000.000 km nga Dielli
Madhesia: 58x23 km


Ida u pa ne 28 gusht 1993, nga anija Galileo ne rrugen e tij per tek Jupiteri.

Ida ka nje satelit. Ky eshte sateliti i pare natyror i nje asteroidi te zbuluar ndonjehere. Caktuar perkohesisht 243, dhe ka marre emrin Dactyl , dhe percaktimi i perhershem u vendos Ida 243. Emri rrjedh nga Dactyli, nje grup prej qenieve mitologjike, qe banonin ne male.

Zbatimin e ligjit te 3-te te Keplerit per orbitene Dactyl jep nje vleresim te perafert te mases se Ida. Kjo vlere eshte diku ne mes te 2,2 dhe 2,9 gram/cm3 . Ida ishte menduar fillimisht te jete nje asteroid i Tipit-S, si Gaspra, i perbere nga nikeli-hekurit dhe disa perberje tjera, por nje dendesi prej 2,9 eshte shume e ulet per Tipin-S. Ida mund te kete nje perberje si ajo e meteoreve te zakonshem, te cilat jane primitive dhe kryesisht te pandryshuar.

Siperfaqet e Ida dhe Dactyl jane te bombarduara nga krateret , dhe per kete arsye duken mjaft te vjeter. Llogaritjet e tilla gjithashtu tregojne se objektet me madhesine e Dactyl, nuk mund te mbijetojne me shume se 100 milion vjet.

Anija-Galileo mati variacionet e fushes magnetike Diellore kur kaloi tek Ida. Kjo tregon se Ida duhet te permbaje disa materiale magnetike, edhe pse dendesia e saj eshte shume e ulet, qe ajo te jete e ngjashme me perberje hekuri ose gur-meteori.Elton Balla
Angli Oxford 2010