Asteroidi Matilda 253


Mathilde 253 eshte ne Brezin e asteroideve midis Marsit dhe Jupiterit.

Distanca: 394.000.000 km nga Sun
Madhesia: 59 x 47 kmMathilde 253 ndodhet ne Brezin e asteroideve midis Marsit dhe Jupiterit.

Distanca: 394.000.000 km nga Sun
Madhesia: 59 x 47 kmMathilde u zbulua ne 1885 nga Johann Palisa. Emri eshte i menduar per te nderuar gruan e astronomit Moritz Loewy, ne ate kohe zevendes drejtor i Observatorit te Parisit.

Matilde ka te pakten 5 kratere te madhenj nga 20 kilometra ne diameter. Ida dhe Gaspra nuk kane kratere te medhenj. Densiteti i Mathilde eshte vetem [B]1,4 gm/^cm 3][/B. Nje tjeter gje e cuditshme eshte se norma e rrotullimit te Mathilde's eshte shume e ngadalte, 17,4 dite.

Elton Balla
Angli Oxford 2010