Phobos eshte me e madhja nga dy Henat qe rretullohen rreth Marsit".Phobos eshte dhe Hena me e afert ne Sistemin Diellor duke pasur nje largesi vetem 6000 km me siperfaqen e Marsit. Ajo eshte gjithashtu nje prej Henave me te vogla ne Sistemin Diellor.

Distanca: 9378 km nga qendra e Marsit
Diametri: 22.2 km
Masa: 1.08e16 kg


Ne mitologjine greke, Phobos eshte nje nga bijte e (Ares (Marsi) dhe (Aferdites (Venus).
Zbuluar 18 gusht 1877 . Fotografuar nga Mariner 9 ne 1971, Viking 1 ne 1977, dhe Phobos ne 1988.

Phobos Rretullohet rreth Marsit ne menyren sinkrone. Keshtu ai rritet ne perendim, leviz shume shpejt neper qiell . Ai eshte kaq i afert me siperfaqen dhe nuk mund te shihet mbi horizont nga te gjitha pikat ne siperfaqen e Marsit.
Phobos eshte i denuar: per shkak se orbita e tije eshte nen forcat sinkrone ne lartesi. Ne rreth 50 milion vjet ajo ose do te rrezohet mbi siperfaqe te Marsit .
Phobos dhe Deimos mund te perbehen nga shkembinj karboni te pasuar si asteroids te llojit C. Por densiteti i tyre eshte kaq i ulet sa ata nuk mund te jene gur i paster. Ata kane me shume gjasa te perbera nga nje perzierje e gurit dhe akullit. Imazhe te reja nga Mars Global Surveyor tregojne se Phobos eshte e mbuluar me nje shtrese e pluhuri nje meter te trashe, te ngjashme me regolith ne Henen e Tokes.

Elton Balla
Angli Oxford 2010